KURCZAK Z JABŁKAMI I CZOSNKIEM

kurczak z jablkami i czosnkiem

 

Kurczak z jabłkami i czosnkiem to pyszne połączenie. To danie spełnia moje 3 najważniejsze wymagania: jest proste, smaczne i krótko się je przygotowuje.  Najbardziej smakują mi z tego kurczaka pieczone jabłka. Chociaż reszta też jest wyśmienita. Dobrze komponuje się z ryżem lub z ziemniakami. Polecam.

 

SKŁADNIKI:

  •  6 pałeczek z kurczaka
  • 2 jabłka
  • 4 duże ząbki czosnku
  • olej
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • słodka papryka

 

WYKONANIE:

Kurczaka myjemy i nacieramy solą, pieprzem, suszonym oregano, papryką i olejem. Jabłka myjemy, dzielimy na ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Czosnek obieramy i przecinamy na połówki. Przekładamy wszystko do miski i wkładamy na pół godziny do lodówki. Można zostawić w lodówce na noc i upiec dopiero następnego dnia. Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oleju i przekładamy do niego kurczaka z jabłkami i czosnkiem. Na wierzchu kładziemy kilka wiórków klarowanego masła. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Około 20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę naczynia żaroodpornego, aby skórka się ładnie zarumieniła.

 

kurczak z jablkami i czosnkiem

 

kurczak z jablkami i czosnkiem


'KURCZAK Z JABŁKAMI I CZOSNKIEM' has no comments

Skomentuj jako pierwszy!

Podziel się z nami swoją opinią

Twój adres email nie będzie widoczny.

                HeyHey