BEZGLUTENOWE MUFFINKI BANANOWO-KAKAOWE

babeczki

 

 Bycie bezglutenowcem jest obecnie bardzo trendy. Nawet niektóre podstarzałe gwiazdy nagle olśniło po 50 latach, że zboża im szkodzą i warto o tym napisać książkę, chociaż całe życie jadły bułki z salcesonem. W takim razie postanowiłam, że i ja upiekę coś modnego. Padło na bezglutenowe muffinki. Muszę przyznać, że babeczki dla „bezglutów” są całkiem niezłe.

SKŁADNIKI SUCHE:

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżki kakao

SKŁADNIKI MOKRE:

  • 120 ml mleka
  • 120 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 rozgnieciony, dojrzały banan

 

WYKONANIE:

Mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej misce łączymy składniki mokre, najlepiej przy pomocy miksera na najniższych obrotach.  Następnie łączymy mokre i suche składniki, chwilę razem miksując do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w nagrzanym do 180º C przez ok. 20 minut.

 

 bezglutenowe muffinki

 

bezglutenowe muffinki


'BEZGLUTENOWE MUFFINKI BANANOWO-KAKAOWE' has no comments

Skomentuj jako pierwszy!

Podziel się z nami swoją opinią

Twój adres email nie będzie widoczny.

                HeyHey